Nieuw-Zeeland

De wijnstok werd in 1818 zonder veel succes in Nieuw-Zeeland ingevoerd. In 1960 telde de wijngaard maar 400 ha tegen +/- 35.000 ha tegenwoordig. Het is het land met de grootste productietoename over de laatste decennia. Nieuw-Zeeland bestaat uit 2 grote eilanden die bijna perfect in elkaar passen. In totaal ligt er 1500 km afstand tussen het noorden van Noordereiland en het zuiden van het Zuidereiland. De eerste wijnstokken werden op het Noordereiland geplant, voornamelijk rond Auckland waar het veel warmer is. En ja, het is de wereld op z'n kop, het is warmer in het noorden dan in het zuiden! Het is dus daar dat de cabernet, merlot en syrah, die warmte nodig hebben, geteeld worden.
Marlbourough is momenteel de belangrijkste wijnregio van Nieuw-Zeeland. Zij situeert zich in het noorden van het Zuidereiland. Er heerst een koel klimaat met een sterke, maritieme invloed en veel licht wat gunstig is voor de vroegrijpe druivensoorten zoals chardonnay, en uiteraard sauvignon blanc en pinot noir, de 2 sterren van het eiland.